Aihearkisto: Piruus

Auton vaihto hybridiin.

Vähän yli vuosi sähköautoilua takana. Heinäkuun eka päivä tuli vuosi täyteen, joten kokemaan on päässy sekä kesä- että talviajoa. Kesäisin ajaminen on todella lepposaa ja mukavaa, mitä nyt eturenkaat kuluu ”vähän” nopeemmin ku dinolaiskiaisissa.

Talvella vain kovimmilla pakkasilla ja paskimmilla rapakeleillä oli matkustamisessa ongelmia (Lue: joutu pysähtymään pikalatureilla vähän turhan usein, jos kaikissa kohteissa ois ollu laturit, mitään lisäpysähyksiä ei ois ollu.). Joulun ja uudenvuoden paikkeilla oli molemmanlaisia säätiloja ja niinä kahtena päivänä kantomatka johon uskalsi turvallisesti luottaa oli sen 60km. Kesällä saman ajaa huoletta 120km/h motarilla. Akkuhan tietty on jo jonkun verran kulunu ja huonompaa kemiaa ilman lämmitystä, joten  uuteen Lefaan verrattavissahan noi kantomatkat ei oo.

Samalla kun vuosi tuli täyteen tuli aiheelliseksi auton vaihto. LEAFin kaltasessa täyssähköautossa pienellä akulla on se vika että jos tarvii ajaa pitempiä matkoja, erityisesti pohjoseen päin, ei sähköllä (vielä) pääse. Tarpeeksi tiheässä olevat pikalaturit loppuu jotakuinki Lahen korkeuvella. Oishan se tietty kiva käyvä ees Kuopiossa, saati sitte Kuusamossa, mutta ennenku Tesla on vara ostaa, niin ei näillä laturein onnistu.

Piruus
Piruus

Siksi siis pitää olla polttomoottori. Kun ei plugin-hybridiä järkevällä rahalla tullu vastaan, ni ostin tollasen sopivalla summalla irronneen -05-mallisen Toyota Priuksen. Siitäki pystyis tietty tekee pluginin ja vähintäänki flexifuel-mallin. Molemmat on harkinnan alla, katotaan mitä tapahtuu.

Nyt pystyy ajamaan pitkätki matkat latausinfran ulkopuolella, mutta silti inhimillisellä kulutuksella, tuon kulutus kun on jotain viiden litran luokkaa ilman mitää ihme hypermiling-yrityksiä viittäkymppiä myötätuuleen tyhjällä mahalla. Vielä kun sais vaan jonkunlaisen plugin-virityksen että vois ajaa pelkällä sähköllä tän nurkka-ajon. Pystyyhän tuollaki sen 1½km ajaa pelkällä sähköllä, mutta eipä siitä mitää hyötyä ole ku bensalla joutuu sen käytetyn sähkön generoimaan kuitenki =D

Ajettavana hyvin paljo samanlainen ku Lefa. Ei ihan yhtä äkänen, mutta ainaki aiempiin polttomoottoriautoihin verrattuna virkeä. Automaattina mukava ja helppo ajettava. Sopii tuohon meijän käyttöön, eli pääasiassa taajamapyöritykseen satunnaisella pitemmällä matkalla paremmin ku hyvin.

Ja nyt ku kaikkein hätäsimmät lukijat on tikahtuneet itsetyytyväiseen vahingoniloonsa, niin mainittakoon että vaihoin tohon Piruuteen perheen kakkosauton, 10l/100km bensafarmari 407 pösön. Lefa ei enää vaihu mihkään polttomoottoriseen romukasaan ja toi Piruuski pyörii nurkissa vaan niin kauan että sen korvaajaksi löytyy tarpeeksi isolla kantamalla täyssähkö. Viimenen kompromissi auton voimalinjassa jonka perkele teen.