Vuokra-leaf

Vihoviimenen erehdys – Leaffin vuokraaminen

Vuosia olen noita sähkövehkeitä ihastellu. Muistan joskus vuosia takaperin kun kattelin noita sähköautoja ja mietin miten saisin moisen käsiini. Norjalainen Th!nk City taisi olla kuuminta hottia (ei mikään hirveen kuuma hotti) ja muut vaihtoehdot oisivat kai olleet Elcatti tai Peugeot 106 electric. Siitä huolimatta ois haluttanu päästä kokeilemaan.

Vuosia olen noista sähkövehkeistä myös jauhanut. Tahti on vaan kiihtyny sen jälkeen kun leaffit ja teslat tuli markkinoille ja alkoi näyttää että sähkiksistä tulee pikku hiljaa ihan valtavirran hyväksyntää lähenteleviä tuotteita. Siis kaikkialla muualla paitsi Suomessa, mutta siitä nitiseminen onkin jo ihan oma kategoriansa.

Tiistaina tein sitten sen viimeisen virheen ja soitin Vantaan Aviapoliksen Europcariin ja kysyin leaffia vuokralle. Niillä kun on ollu tarjous jo alkukeväästä asti Leaffin vuokrauksesta 39€/vrk. Ajattelin että kokeilempa ihan hepillä jäätä ja kysyn samalle päivälle sitä vuokralle, vaikka oletin että tuskin saa pariin päivään alle kuitenkaan. Yllätys, yllätys, auto on pihassa, että eiku hakemaan vaan.

Puolisko nakkas mut vuokraamon pihalle ja jatko Tikkurilaan, minä jäin täyttään papereita vuokraamoon. Kun paperit oli selvät, autoa tuli esittelemään nuorempi heppu, joka totesi kun kysyin, että eipä oo ihan hirveesti ollu kyselijöitä. O.o Kaveri tiesi kyllä esitellä mistä autoa ohjataan ja mihin tökätään latauspistoke, mutta eipä muuten hirveesti tiennyt sanoa. Onneksi olin lukenu Leaffistakin niin paljon että suunnilleen tiesin missä mikäki asia on.

Kun pikalaturipaikalta pääsi sitten lähtemään (Europcarin pihassa oleva pikalataus on ilmeisesti kaikille ilmainen, Wow!) oli fiilis aika epäuskoinen. Ajovaihde silmään ja jalka jarrulta, auto lähtee mateleen eteenpäin vaikka mitään ei kuulu. Pihasta varovaisesti tielle muistellen että miten sitä automaattia taas ajettiinkaan ja sit kunnon kaasu pohjaan-kiihdytys Tikkurilantielle. Aivan mahtava fiilis, sai jälkikäteen silmiä pyyhkiä ku itketti ja nauratti yhtä aikaa.

Tiistain aikana ei sitten ehtinykkään enää hirveen paljo enempiä autoa testailemaan, mitä nyt ½ tunnin matkan kotiin ajo ja laittoi laturiin. Rivitalokämpässä kun asutaan, niin piti vähän soveltaa, eli omasta ovenpielestä jatkojohto tienposkeen ja laturi sen nokkaan. Ei ollut mitään ongelmia ladata illan ja yön aikana, eikä seuraavanakaan yönä, mutta kävin varalta tarkistelemassa välillä että ei piuhat kuumene kuormasta. Ei lämmenny yhtään.

Keskiviikkona aamusta lähettiin käymään Helsingissä ja sieltä Tammiston ja Jumbon kautta kotiin, Jumbossa laitoin auton vitsin ja harjotuksen vuoksi laturiin, vaikka kantosädettä siitä vartin latauksesta ei tullut paria kilometriä enempää, eikä tarvettakaan olis ollu. Kotiin päästessä Matkaa oli kertyny jotakuinki 80km, tankissa oli vielä saman verran lisää. Aamulla lähtiessä mittari näytti ~160km, joten ainaki näin kolealla kesäkelillä näyttää pitävän paikkansa aika hyvin tuo ennuste. Auto päiväksi laturiin, 7½h kesti ladata 80km matka takas tankkiin. Puoliskokin kokeili illalla mutkan ja totesi aika mukavaksi ajaa.

Myöhemmin illalla lähin vielä kokeilemaan autoa. En ees muista millon viimeksi oisin illalla lähteny autoilemaan, mutta nyt tuntu jotenki hauskalta lähteä pihasta ja miettiä että ihan sama millasen rundin nakkaan, bensaa ei pala milliäkää. Mutka Nurmijärvelle soratietä, kunniakierros huoltoaseman pihassa (vihasia katseita) ja sit mutkasia asfalttiteitä maisemareittiä takas Klaukkalaan. Siinä sit muutama kierros kokeilemassa että miltä se tuntuu ajella suunnilleen niitä reittejä mitä muutenki yleensä ajaa ja pakko sanoo että mukavalta tuntu.

Seuraavana päivänä oli harmi kyllä pakko viedä auto pois. Piti vielä vähän kokeilla niitä lähtöjä parissa liikennevaloissa ja kun puolisko tuli perässä, ni naureskeli sitte vuokraamon pihalla, että melkosia lähtöjä, ku ite ei kerkee kytkintä nostaa ku toinen katoaa jo horisonttiin. Oli avaimet palauttaessa pakko sanoa että eka kerta ikinä ku harmittaa palauttaa vuokra-auto. Ensimmäistä kertaa jäi Pösö kakkoseksi.

Päällimmäinen tunne: Tollanen on pakko saada. Ei enää uutta polttomoottoriautoa mulle, vaan sähkis työautoksi ja mahdollisimman pian. Eiku lottovoittoa ootellessa säästämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *