Sähköllä Lahteen

Toissa viikonloppuna päätettiin pitää pieni lomailureissu ja vuokrattiin Lahen Mukkulan leirintäalueelta huvila. (Joko Pihlahuvila tai Pilhahuvila, kumpaaki muotoa esiinty nettisivuilla =) Matkahan tuonne ei Klaukkalasta ole valtava, vaivaset 110km jos ihan nopeinta reittiä ajaa. Menopelejä tuonne valumiseen oli tarjolla kaks.

  • Helppo vaihtoehto, eli tavarat Priukseen, ajaa sinne ja takasi ja melkein tippuu polttoainemittarista kaks pykälää kymmenestä tjms.
  • ”Vaikea” vaihtoehto, eli lähetään Lefalla, pysähytään matkalla kauppaan ja ladataan vähän samalla. Vaatii vähän viitteliäisyyttä ku pitää ihan ettiä reitti ja suunnitella lataus ja varmaan miettiä varasuunnitelmatki jos laturit on paskana…

Päädyin si ihan harrastuneisuuden vuoksi tohon vaikeampaan vaihtoehtoon, ilmaaki luvattiin hyvän puoleista, ni mikäs tuota kokeillessa. Yllättävää kyllä hallituksen puolelta ei ees tullu mainittavasti vastaväitteitä autovalintaan. Onneksi oltiin lähössä just tollon eikä esmes viikkoa myöhemmin, jollon taisi olla valtakunnanlaajusesti useempiki pikalaturi pimeenä… Ei tosin näin jälkikäteen ajatellen ois tainnu vaikuttaa meijän matkaan jos vaan maksulliset ABC-laturit oli pimeenä.

Menomatkan suunnittelin Mäntsälän pikalaturin kautta. Kyselin Facebookin Sähköautot Nyt!-ryhmästä onko esmes Riihimäki-Lahti välillä jotain missä ladata jos hätä tulee, mutta vastauksiin sisälty tieto että Mäntsälän pikalaturi ois viime aikona toiminu moitteetta, joten päätin että uskaltaa tuolta kautta porhaltaa.

Perjantaina iltapäivällä lähettiin melkein täyteen ladatulla ja lastatulla (Type 2 ja Björnin prototyyppi 16A-piuha normitökkelillä varalla mukana) Lefalla kohti Mäntsälää. Akku näytti jotakuinki 120km kantamaa ja mentiin Tuusulan ja Järvenpään kautta pikkuteitä pääasiassa 60- ja 80-aluetta kaikessa rauhassa ajellen ku mihkää ei ollu kiire. Vähä ennen Mäntsälää bongasin kuvauskohteeksi vanhan maaliman monumentin jollasta oonki ettiny =D

Joku rapistunu SEO Mäntsälän eteläpuolella.

Joku rapistunu SEO Mäntsälän eteläpuolella.

Mäntsälään pysähyttiin pikalataamaan virtapisteverkostoon kuuluvalla pikalaturilla S-Marketin parkkipaikan nurkassa. Hieman yllättäen laite toimi ilman mitään kakisteluja ja suoraan vielä tuolla Virta-avaimenperälätkällä (Mulla on molemmat lätkät, sekä Virta että Fortum). Lätkän vilautus, laturin valinta, piuha kiinni keulaan ja kauppaan. Noin ku toimisivat aina… Akkua oli jälellä alle 50km, joten Lahteen ei ois päästy jos laturi ois kakistellu. Onneksi vieressä ois ollu ”normaali” type-2-laturi josta ois saanu varasähköä.

Hinta oli hirveä, 0,20€/min. Kilometrejä ei tullu lisää ku viitisenkymmentä, hintaa tuli 7€. En kyllä käytä noita maksullisia kusetushintasia pikalatureita ellei oo aivan 100% pakko. Lahteen sai ajella ihan rauhassa, vanhaa tietä nopeusrajotusen mukaan ja kilometrejä jäi akkuun vielä yli 40 ku perille päästiin. Tulipa siinä valoissa rinnalla kiihytelleelle V6 Maxima QX:lle näytettyä närhen munat. On ne vaan laiskoja noi dinomehustimet..

Kun päästiin Mukkulaan, ni kävin kanssa sananvaihon suunnilleen:

– Onks tossa huvilassa pistoketta pihalla?

– Umm, joo, kyllä, terassilla on pistoke.

– Saako siitä auton ladata?

– Tottakai!

Ilonen yllätys ja johti si siihen, että ei tarttenu Lahen päässä käyttää pikalaturia ollenkaa. Kävin tosin grillailua varten halakoja ettimässä, mutta päävyin ostamaan grillibrikettejä Kivimaan ABC:lta. Naureskelin kassalla, että ”oishan tuossa Mukkulaa lähempänäki ollu noita huoltiksia mistä kysellä, mutta ku kerta tuette sähköautoilua laturin muodossa, ni tuetaan ny sitte takas…”

Lataus Pihlahuvilan pihalla.
Lataus Pihlahuvilan pihalla.

Mietittiin mahollista ohjelmaa että käytäis moottoripyörämuseossa tjms, mutta kun matkaseurana oli kaks viisvuotiasta, niin saatiin aika kulumaan leirintäalueella. Sunnuntaiaamuna lähettiin kotia kohti taas täyvellä akulla, tällä kertaa näytti 125km. Lämmintä ja aurinkoa oli sen verran ettei tarttenu käyttää lämppäriä, kuivasin vaan ikkunat lähtiessä. Navigaattori neuvo että lyhin reitti Hyvinkään ABC:lle ois Mäntsälän kautta, joten päätettiin että ajetaan sieltä, jos menee tiukille, ni ladataan Mäntsälässä ja ajetaan tuloreittiä kotiin.

Mäntsälän kohalla homma alko vähän mennä pieleen, ku takapenkillä alettiin oksentelemaan. Noi ylimääräset pysähykset kuluttaa aika tehokkaasti sähköä ja kun Mäntsälästä Hyvinkäälle päin kääntyessä näytti että elektroneja riittää ihan reilusti perille asti, niin neljännen pysähyksen jälkeen näytti jo paljo tiukemmalta. En si uskaltanu kaksvitosella ajaa 100km/h alueella satasta, vaan valuttelin kaheksaakymppiä. Jonoa ei taakse kerenny muodostua ku piti aina tuon tuosta pysähtyä tien poskeen norjaa puhumaan.

Hyvinkäälle päästiin kunnialla (ja vaan puolet takapenkistä pesukunnossa), ois luultavasti voinu ajaa ne 100km/h pätkät satasta, kilometrejä jäi vielä parikymmentä varalle. Pahaksi onneksi (tai merkkinä paremmasta tulevaisuudesta..) laturilla oli jo toinen LEAF ja vasta alottelemassa latausta, kuski lupasi laittaa meidän kotteron piuhan päähän kun lopettelee ( <3 ilmaset laturit). Likat ja puolisko haukkas jotai pientä, kävin kaupassa ja *krhm* puuteroimassa nenäni, siinä vaiheessa auto pääsi jo piuhaan. Hetki vielä ooteltiin, akustossa oli jo >80km. Loppumatka ajettiin takatietä kaheksaakymppiä ilmastointi täysillä.

Tästä reissusta vois päätellä pari asiaa:

  • Laturi Riihimäjellä ois kiva, Hyvinkää tulee liian pian, Hämeenlinna on jo liian kaukana (varsinki Lahteen mennessä)
  • 0,20€/min lataushinta on ihan saatanan naurettavan vittu liian perkele paljon, haistakaa merde! Latureihin saatava kWh-hinnottelu. Puoli tuntia Teslalla on tuplat kilowattitunteja mitä puoli tuntia Leaffilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *