Elektromobilisti koeajaa: Uudempi LEAF

DSC_0388

Vein oman Lefan Konalaan narinanpoistoon. Etupää narisee töyssyissä ku mummon vanha heteka nuorenparin alla, auton edellisen omistajan mukaan narissu jo kauan. Otin koeajoon tollasen punasen paholaisen, liikkeen koeajoLEAFfin tekna-varustetasolla, ilmeisesti kaikilla herkuilla ja isoimmalla koneella (Eli sillä samalla 80kW, 280Nm moottorilla kun kaikissa muissaki LEAFfeissa. =D )

DSC_0393 Päältäpäin auto on sama kuin oma 2011-malli, mitä nyt teknan mukana tulee vähän ylimääräisiä kameroita. Sisäpuoli oli musta nahkasisusta. Punasessa autossa ihan helevetin hyvän näkönen musta sisusta ja henkiihän tuo tietty vähä erilaista tyylikkyyttä ku oman vaaleanharmaa kangassisusta, mutta jotenki ei tuo nahka ole ihan mun juttu auton penkeissä. Tykkään tossa omassa siitä, kun kaikki pinnat on vähän sellasia pehmeitä, pyöreitä ja kodikkaan pörrösiä. Sitä paitsi prätkärotsi nahkapenkkiä vasten on vähän ikävän tuntonen ja ehkä liukaski. Tuki noissa nahkapenkeissä oli pikkasen parempi joka suuntaan.

 

DSC_0394

Penkkien säädöt on parantuneet, ainaki kuskinpukilla. Ratti ei edelleenkää liiku syvyyssuunnassa, mutta penkin saa ylemmäs, jollon ajoasennosta saa enemmän sellasen että jalat on suorana, mutta kädet yltää rattiin. Omassa penkki ei nouse yhtä korkealle, joten monesti ajoasento jää vähän sellaseksi että jalat ottaa kiinni kojelaudan muoveihin ratin alla, eli vaatii enemmän asettelua. Näkyvyys keulaa kohti paranee tietty huomattavasti ja tuosta näkis tosi hyvin ulos jo lyhempiki ihminen. Ite oon pitkäjalkanen 175cm ja penkin sain niin ylös että harjas otti kattoon. Harmi vaan että korkeussäätö on nyt tollanen hankalampi pumpattava vipu, eikä rulla niinku vanhassa.

DSC_0395 (1)

Mittaristossa on tapahtunu muutama ihan mukava muutos. Akusta näkee jäljellä olevan varauksen ihan prosentteina ja valikoissa oli jotain muutakin ihan mielenkiintosen näköstä pientä, käyttöliittymä on yhä harmittavasti samat neljä nappia vasemmassa reunassa, ei mikään hirveän intuitiivinen, mutta toimii. Toi teknan peruutuskamera (Nimeltään vissiin joku around-view, tjms) on pykälän verran hianompi ku toi vanha, ihan näppärää että toisesta näytönpuolikkaasta näkee tilanteen auton ympärillä neljällä kameralla kuvattuna. Jos vielä onnistuu autonsa jonneki raapimaan, ni voi nousta epäilys promillemääristä.

DSC_0398

Kaikki hallintalaitteet oli huomattavasti jämäkämpiä kuin vanhassa, mutta niin varmaan aina uuen auton kohalla. Ohjaus ja vilkkuviikset ainaki oli suorastaan jäykkiä. Seisontajarru on siirtyny keskikonsolista polkimeksi. Kaikkialla sanotaan, että tuo on sille oikea paikka, mutta musta toi tuntuu kummalliselta. En tosin oo ajanu ku varmaan kerran aiemmin autoa jossa käsijarru onki jalkajarru. Kaikki muu oli sopivasti omilla paikollaan ja ajamiseen ei tarvinu keskittyä kun esmes vakkarin ja nopeudenrajoittimen säädöt oli samoilla paikoilla ratissa. Helppokäyttöisä muuten kun ovat näkösillä tuossa ratissa. Nopeusmittari valehteli vähemmän ku omassa, mutta näytti yhä melkein 10% liikaa.

DSC_0391

Aattelin vähän kokeilla että minkä tuntosta se ois posotella moottoritietä pykälän uuemmalla lefalla ja suunnittelin käydä Hyvinkäällä lataamassa ja takaisin kotiin. Hetken häivähti mielessä että käväsen Hämeenlinnassa mutkin saman tien, ihan vaan että vois näyttää keskisormea kaikille niille ”testeille” jossa joku täys ummikko lähtee käymään LEAFfilla Helsingistä Hämeenlinnassa ja ottaa jo lähtiessä mukaan hinausauton matkaseuraksi. Puolueeton testi my ass.

Moottoritiellä vakkari päällä 120km/h(130 mittarissa). Parit kerrat kokeilin kiihyttää ja vielä 120km/h-nopeudessa kiihtyvyys on sellasta että jos ei esim ohittaessa oo tarkkana, ni voi osua isoa sakkoa kohalle. Maksimihan tuossa on vissiin joku 150km/h, ihan riittävä ja järkevä. Hyvinkäällä trippiin oli kertyny 48,2km, kantamaa jälellä moottoritieltä noustessa vielä n. 30km, joten vanhaa tietä oisin päässy varmaan kotiinkin asti. Pysähyin kuitenki laturiin, ihan silläkin kiusalla, kun tuo ei maksa vielä ainakaan mitään. Päinvastoin ku jossai nettijutuissa urputetaan että Hki-Tre-väli maksaa tuplat mitä bensa-autolla.

DSC_000003 (1)

 

Latausluukun avaaminen kaukoavaimen alimmalla napilla on todella mukava ominaisuus. Toimivuus talvipakkasella kysymysmerkki. Oman mekaanisen kanssa on joutunu pahimpina jääpäivinä vähän taistelemaan. Toinen talviajojuttu: ilmastoinnin päälle kytkeminen ois vieny kantomatkasta vain 13km kun akussa oli 92% varausta. Omassa lämmitys nappaa melkein tuplat. Lämmitykselle on myös oma ”HEAT”-nappula, joten kantomatkan säästö lienee huomattavasti mukavampaa ja ikkunat talvella vähemmän sumussa kuin -11/-12-mallisilla jos ei erikseen ole tehty jotain lämmityksensäätömodia.

 

DSC_000003 (2)

 

DSC_0397

 

 

Latasin 12min, eli kerkesin  just käydä vessassa ja ostaa juotavan. Kantomatkaa oli tullu 30km lisää, eikä maksanu mitään. Liittimet ja latausluukun kansi oli melko jäykkiä käyttää uutuuttaan.DSC_000002 (3)

 

Kotiin ajoin Nurmijärven keskustan kautta. Moottoritietä Nurmijärvelle, keskustan läpi ja kuudenkympin pikkuteitä Klaukkalaan. Taajamaliikenteessä ja pikkuteillä auto on vähintään yhtä mukava ja hauska ajaa ku omaki. Kiihtyvyys ja matala painopiste tekee ristaus- ja mutka-ajon suorastaan riemukkaaksi. Pieni yllätys oli kun vakionopeussäädin suostu toimimaan vielä 40km/h-nopeudessa, oma ei suostu menee päälle enää alle 50km/h.

Moottorijarrutuksen säädön irrotus omaksi B-ajoasetukseksi erilleen eco-moodista on mun mielestä todella hyvä parannus. B-moodi päällä voi hyvin pitkälti ajaa yhellä polkimella, koskapa regeneratiivinen jarrutus tarttuu niin voimalla, ettei jarruun tarvi koskea lainkaan ennen kuin vasta pysähtyessä. Eco-moodi on vähän inhottava, se kun muuttaa vauhtipolkimen toimintaa kuminauhamaisemmaksi ja lisää ärsyttävän pykälän ennen maksimitehoja.

DSC_000003 (3)

 

Kotiin tullessa akkua oisi ollu vielä jälellä niin paljo että takas Konalaan pääsee vielä, mutta koska sähköautoilija ajattelee toisin, kytkin auton lataukseen ja kuhan käsky käy omaa autoa hakemaan, pääsen lähtemään taas lähes täydellä akulla. Latauslaitekin oli muuten erilainen ku vanhassa, kapeampi puikula, paksummat johdot. Auton puoleinen liitin oli ehkä vähän halvemman ja muovisemman oloinen rimpula kuin omassa.

 

DSC_0400

 

Moottoritila on vähän eri näköinen kuin omassa. Tuossa uudemmassa mallissahan latauslaitteet on siirretty konepellin alle tuohon isompaan koppaan moottorin päälle, omassa tuo koppa on pienempi ja pääasiassa ontto koriste. Tavaratilahan sitten onkin tässä uudessa isompi kun latauslaitteelle varattu kyhmy takapenkin takaa puuttuu.

Kaikin puolin mahtava auto. Voisin ostaa omaksi jos hinta ois ihan pikkasen vähemmän suolanen. Oma makso 25t€, tällanen tekna maksais yli 40t€, alemmat varustetasot alkaen 34t€. Jos Tesla-Sipilä ja Ei-Autoverolle-Soini saisivat vaikka hallituksessa aikaan jonkunlaista tukiaista erityisesti näille halvemmille sähköautoille, niin alkais jo kutitella vaihtaa pihaan toinenki LEAF, viimeistään sitten jos tähän malliin tulee vielä akkupäivitys pidemmällä kantomatkalla joskus vuoden lopussa, kuten jossain päin Internetin ihmemaata on arvailtu. Jos Mikkeliin, Kuopioon, Iisalmeen, Kajaaniin ja Suomussalmelle ilmestyisi pikalaturit, niin tällähän lähtisi jo kesäreissulle Kuusamoon.

Plussat:

  • Todella hiljanen, jopa hiljasempi ku oma. Edes jalankulkijahälytin ei kuulunu tässä sisälle.
  • Ajamisen helppous ja hauskuus
  • Polttoaineen hinta, päästöt ja saatavuus pienin varauksin pikalatauksen suhteen.

Makuasiat:

  • Ulkonäkö, jotkut inhoaa, mä tykkään. Tykkään muutenki vähä erikoisen näkösistä autoista, kuten pösöt 407 ja 1007
  • Nahkasisusta. Näyttää hyvältä, perstuntuma vähemmän mun makuun.

Miinukset:

  • Eihän tällä Lappiin pääse, vielä.

Jännä juttu muuten, näissä uusissakin Suomessa myytävissä malleissa voi näköjään väliaikasesti disabloida ton jalankulkijoiden varoitusäänen. Jenkeissähän tuo ainakin on aina päällä  koska laki.

Yksi vastaus artikkeliin ”Elektromobilisti koeajaa: Uudempi LEAF”

  1. Tarkempi tutkimus osoitti että alla oli 17″ lisävarustevanteet ja nakit. Sillä selittynee jämäkämpi käytös ja pienempi mittarivihre.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *